Maria Sibylla Merian

Det er en af naturens mest forunderlige livscyklusser - den majestætiske måde insektdronningen udvikler sig fra et lille æg til larve til puppe til en flyveklar sommerfugl. Processen er magisk, og samtidig surrealistisk.

Selv i dag efter århundreders opdagelsesrejser og gigabytes af viden, bliver metamorfoseprocessen ved med at fascinere os. Sådan var det også for den tyske kvinde, Maria Sybilla Merian, født i 1647 - for næsten fire hundrede år siden.

I en tid, hvor man mente, at insekter dukkede op fra kun støv og mudder, var Merian langt forud for sin tid og fandt allerede i barndommen en dyb og interesse for entomologiens verden, som hun siden hen aldrig mistede. I en alder af 13 år nåede hun endda at opdrætte silkeorme. En kæmpe bedrift på det tidspunkt.

Efter årtier med at studere insekter og tegne dem, må det have været enormt overvældende at se sommerfuglene bragt tilbage af opdagelsesrejsende fra den anden side af Atlanten. Hendes største ønske var at studere disse insekter i deres naturlige habitat, hvilket var udelukket og fuldstændig umuligt for en kvinde på dette tidspunkt.

Det var dog ikke umuligt for denne kvinde! I en alder af 52 og alene med en datter rejste Merian til Sydamerika til de tropiske områder i Surinam, og der oplevede hun personligt den magiske forvandling af store, dristige, smukke sommerfugle, som mange europæere ikke havde set eller kunne forestillet sig.

Tilbage i 1705 udgav hun sit arbejde om surinamske insekters metamorfoseproces. Smukt indgraveret og farvet fremviser udgivelsen ikke kun æg, larver, pupper og sommerfugle, men også de blade og planter, som larverne ernæret sig af. I vores kollektion har vi valgt at bruge bogens sort/hvid billeder, som viser indviklede detaljer og nøje arbejde.

Maria Sibylla Merian døde i 1717 uden at have rejst uden for Europa igen.

Portræt af Maria Sybilla Merian af Jacob Marell, 1679

 


Maria Sibylla Merian
2. april, 1647 – 13. januar, 1717

Boede i Frankfurt am Main, Tyskland og Amsterdam, Holland
Rejste til Surinam, Sydamerika


Se vores samling af print relateret til Maria Sibylla Merian her.

Shop now

You can use this element to add a quote, content...